Historiejakten
Bakgrunn / om spillet
9. april 2018 heiste tre menn naziflagget og et banner med påskriften «Vi er tilbake», utenfor ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter i Kristiansand. Lagmannsretten mente det ikke var hatytringer rettet mot bestemte grupper, og frikjente dem. Mange var uenig i frikjennelsen, og mente de tre mennenes valg av tid (9. april) og sted (Arkivet) for flaggheisingen understreker at dette nettopp var hatytringer mot de samme gruppene som nazistene foraktet.
I spillet Historiejakten skal du undersøke valg av tid og sted for flaggheisingen. Gjennom ti ulike kilder skal du utforske hva som skjedde på Arkivet under andre verdenskrig og hva som skjedde i Norge og i Kristiansand den 9. april 1940. Du kommer til å møte mange ulike kilder; fotografier, personlige beretninger, gjenstander, avisartikler, nettsider, kommentarfelt på sosiale medier og lærebøker. Hvilke kilder kan du stole på for å finne svar på spørsmålene? Og hvilke kilder gir relevante svar på spørsmålene?
Utviklere
Historiejakten er utviklet i et samarbeid mellom Universitetet i Agder og ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter i Kristiansand i samarbeid med Serious Games Interactive i København. Utviklingen er finansiert gjennom midler fra Forskningsrådet i Norge. Spillet er en videreutvikling av spillet FactFinders som ble laget som en del av Horisont 2020-prosjektet RePAST.
Platform
Historiejakten er laget både som app for mobiltelefoner (via Google Play Store og Apple Store) og kan også spilles online og lastes ned som spill for PC.
Læringsmål
Å bli mer kritisk i å vurdere kilder som forteller om historien (dokumenter, avisoppslag, fotografier, personer, nettsider og sosiale medier
Å øke kildekritisk bevissthet i møte med ulike kilder som vil fortelle om andre verdenskrig i Kristiansand og om hva som skjedde på ARKIVET under krigen
Målgruppe
Primær aldersgruppe: 16-19 år (videregående skole), men også studenter og alle voksne.
Historiejakten
Gjennom ti ulike kilder, skal du utforske hva som skjedde på Arkivet under andre verdenskrig og hva som skjedde i Norge og i Kristiansand den 9. april 1940. Du kommer til å møte mange ulike kilder; fotografier, personlige beretninger, gjenstander, avisartikler, nettsider, kommentarfelt på sosiale medier og lærebøker. Hvilke kilder kan du stole på for å finne svar på spørsmålene? Og hvilke kilder gir relevante svar på spørsmålene.
Verdt å vite:
Spillet går ut på:
- … å vurdere ti ulike kilders pålitelighet. Kan du stole på det de sier?
- … å vurdere om det kildene sier er relevant for å svare på ett av de to spørsmålene: Hva skjedde på Arkivet under Andre verdenskrig? Hva skjedde i Norge og Kristiansand den 9. april 1940?
- … å samle på relevant informasjon og forkaste informasjon som ikke er relevant.
- Til slutt får du en rapport som inneholder all informasjon du har samlet på.
Du har 30 minutter på deg og du får automatisk opplæring i hvordan spillet fungerer, og kan når som helst hoppe over opplæringen.
“Dybde” og “bredde”:
- Dybde vil si å lese alt om kilden.
- Bredde vil si å være innom alle kildene.
- Øverst i skjermbildet ser du et barometer som måler om du går i bredden eller dybden. Prøv å holde en balanse.